Senkit sem érdeklő problémák - Kick-Ass 2. - Blu-ray teszt

FILMKRITIKA és BD TESZT: Oblath Ádám

Film

A képregényfilm mint olyan, ma már külön műfaj. Egyre gyakrabban csapnak le vadonatúj ötletekre, és bátrabban mennek el formabontó irányokba. Annak idején a Kick-Ass első része az újdonság erejével hatott, mert a főhős valóban egy lúzer volt, fröcsögött a vér rendesen, és bizony a káromkodásokat sem fogták vissza. Egy valódibb világot mutattak, és az az igazság, hogy jól tették.

002.jpg

A második rész is ezt a hangulatot igyekszik meglovagolni – több-kevesebb sikerrel. Míg az első a képregénnyel egy időben készült el, így sok lényegi dolog különbözik, a második epizód azonban már jóval hűbb a papírhoz. Dave már felhagyott a szuperhősködéssel, éli a végzős gimisek mindennapi életét, ám hiányzik neki az izgalom. Így rövid úton visszaveszi a zöld gúnyát, és rájön, hogy egy egész mozgalmat indított el: átlagemberek tucatja követi a példáját és húz idióta szerelést, hogy minél több embernek segítsenek. Eközben Chris D'Amico, akinek az apját pont Dave tette jégre, gyilkos csapatot hoz össze, hogy ne csak szuperhősök, hanem szuper gonoszok is legyenek a világon...

004.jpg

Az első rész formabontó volt. Mindenfajta képtelenségével együtt olyannyira emelte emberi szintre a szuperhősöket, hogy közben minden létező negatív aspektusát bemutatta a hősködésnek. Ebben a világban bizony leszúrják, összeverik, lelövik a jófiúkat. És közben szaftosan káromkodnak. A második rész jó oldala, hogy ezen a mezsgyén továbbhaladva nem próbálja ismét ugyanazt a helyben topogást bemutatni, amit egy lúzer kezdőnél látnánk. Így itt bizony Kick-Ass már, a nevéhez méltóan, tényleg szétrúg néhány segget. Továbbá mertek nem túl kényelmes megoldásokat is meglépni a készítők, nagyon ügyesen szelektálva az alapanyagból, vagyis a képregényből – ellenben az első epizód árnyékából nem tud kilépni a film. A mellékszereplők mind-mind elsikkadnak, a főszereplőkön kívül senkinek nem jut igazi szerep érdemben, és a hétköznapi életből bizony azokat a problémákat is bemutatják, amelyek igazából senkit sem érdekelnek. De ez végső soron nem akkora baj.

005.jpg

Menü

A már unalomig ismert ikonos Universal-menü.

Kép

Eszméletlenül szép a kép! A film tömve van nappali jelenetekkel, de az este játszódó szcénák is kifejezetten világosak. Ennek eredményeképpen hihetetlenül élénk színeket kapunk a teljes mozi alatt. De ez nem megy más rovására, vagyis kellő részletesség és lenyűgöző feketék jellemzik a filmet.

003.jpg

Hang

Magyar mozis DD 5.1-es szinkron és angol DTS-HD MA. A keverés és a hangzás ugyanolyan, és bizony odateszi magát mindkét hangsáv. Az összes hangfal rendesen szól, de a basszus különösen fület gyönyörködtető. Minden robbanás, zene, effekt a helyén van. Egyetlen üröm az örömben, hogy a felirat egyáltalán nem követi a szinkron karakterelnevezéseit. Így lett Kick-Assből Seggtipró, és Mutterbeverből olyan obszcén név, melyet itt már nem is írnék le.

001.jpg

Extrák

Egy alternatív kezdés vár minket az extra menüpontban, csak hogy belerázódjunk. Igazán lényegi dolgon nem változtat, csak más megvilágításba helyezi a film eleji nagy edzést. A kész moziban eredetileg helyet kapott volna még az előző részben elhunyt Big Daddy is, ám végül ez nem valósult meg. Most storyboard formájában megleshetjük, hogyan is nézett volna ez ki. Van negyedórányi kimaradt és alternatív jelenet is. Akad, ami maradhatott volna, de a többségen érezhető, hogy csak az időt vitte volna. Az első kisfilm a mozi és a képregény kapcsolatát boncolgatja. Nagyon helyesen felismerték végre, hogy bizony a képregény és a film nem feltétlenül bírják el ugyanazokat a dolgokat. A másodikban a szereplőket mutatják be. Végigmennek a már ismert karaktereken, de az újakra is kitérnek. Itt megy a már jól ismert ajnározás. Hét percben bemutatják a fegyvereket. Beszélnek arról, ki miért kapta azt, amit, valamint szóba kerülnek a kaszkadőröknek szánt kellékek is. Ezen felül még a koreográfiákat is bemutatják, és néhány percben a helyszíneket is. Itt inkább a főgonosz helyére fókuszálnak, de a kosztümökbe is rendesen belemásznak. Végül a végső leszámolásról beszélnek. Körülbelül százötven statiszta bunyózott egy időben, így elég nehéz felvétel volt. A statiszták három alap bunyót variálgattak, de ez nem különösebben tűnt fel. A nagy női harcjelenetet is rendesen kivesézik, és a nagy leszámolást is gyakorlatilag kockáról kockára bemutatják. Külön megnézhetjük még a furgonos jelenetet is, méghozzá háromféle változatban: storyboard, kaszkadőri terv és a kész változat. Van még továbbá egy hangulatos audiokommentár is a stábbal. 

006.jpg

Összegzés:

Nem az első rész szintje, de még bőven élvezhető, ráadásul ez jó minőségben debütál itthon, nem úgy, mint az első rész rossz emlékű DVD változata...

FILM: 7

KÉP: 10

HANG: 10

EXTRÁK: 7

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr405709228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása