Alienek haza! - A Föld inváziója - Csata: Los Angeles BD teszt

  • Film

Ahogy a romantikus filmek sablonja az, hogy találkozik két ember, egymásba szeretnek, de a beteljesüléshez le kell győzniük számos akadályt, az inváziós filmeknek is megvannak a maguk szabályai. Rendszerint jönnek az idegenek, akik sokkal fejlettebbek nálunk, de 99%-ban nem barátságos szándékkal érkeznek, és hamar látványos és pusztító rombolásba fognak. Technikai fölényüket azonban az emberiség rendszerint összefogással ellensúlyozza, és a végén valami primitív módszerrel küldi vissza az idegen életformákat jó esetben oda, ahonnan jöttek, rossz esetben a föld alá.

Dramaturgiailag a Csata: Los Angeles is ezen a nyomvonalon halad, csak itt az alkotók megpróbálnak szinte már dokumentarista módon az akció közepébe varázsolni minket, aminek az az eredménye, hogy hiába harcol alien ember ellen, néha bizony nem tudjuk, hogy ki lő kit éppen, ami roppant zavaró. A karakterek a végtelenségig le vannak butítva. Vannak katonák (azon belül fiatal és öreg illetve férfi és nő), meg néhány civil (nő, férfi, gyerek), de igazán jellemekkel nem nagyon találkozunk, így aztán nagyon nem is izgulunk.

A csatajelenetek időnként követhetetlenek a folyamatosan rángó kézikamera miatt, így a film látványosnak sem igazán mondható.

Nagyon hiányoznak ebből a filmből pont azok az összetevők (az ész, a humor és a szív), ami miatt képes lenne a néző tényleg együtt érezni a hősökkel, mi több szurkolni nekik. Ráadásul azt a fajta társadalomkritikát is hiába keressük, amit például a District 9 kínált.

Szóval csalódás, de azok akik tényleg színtiszta lövöldözésre vágynak csak, azok elégedettek lesznek vele.

Érdekes információ viszont, hogy a forgalmazó egy különleges játékot is szervez a film megjelenése kapcsán: Azok, akiknek van okostelefonja, letöltik a megfelelő kódot, és lencsevégre kapnak, majd megosztanak egy jövevényt, PlayStation3-at nyerhetnek.

További részletek A Föld inváziója - Csata: Los Angeles facebook oldalán találhatóak.

https://www.facebook.com/pages/A-F%C3%B6ld-inv%C3%A1zi%C3%B3ja-Csata-Los-Angeles-hivatalos-magyar-oldal/108815115853265

  • Menü

Hangulatos animált menübe érkezünk. A film néhány jelenete váltakozik kifejezetten ötletes módon, mintha egy zavart adás lenne. A menüpontok egyszerűek, sorban helyezkednek el, és gyorsan letudhatóak.

 

  • Kép

Tökéletes. Ennél többre nincs is szükség. Persze szigorúan a technikai paraméterekről van most szó, a hihetetlenül rángatózó kamera még így is zavaró, de tény, hogy a kép mindvégig tűéles, és bár elég egyhangú színvilággal rendelkezik a film, még így is elég sok színvariáns kerül a képernyőre. A nagyon napsütötte jeleneteknél érezzük egy kicsit a fényerő változását, de ebben az esetben ez csak hozzátesz a filmélményhez. Még azzal a nem túl sok sötét jelenettel is sikerrel birkózik meg a transzfer, amikor este van, vagy a föld alatt mászkálnak a katonák. Külön öröm, hogy a remek kép nem megy a speciális effektusok rovására.

  • Hang

 

A hang is kiemelkedő munka. Angol DTS HD MA és Dolby Digital 5.1 magyar hang került a lemezre, és mindkettő eszméletlenül szól. A keverés rendkívül dinamikus, gyakorlatilag a teljes film alatt erőteljesen jelen van az összes hangfal, a mély basszusokat is beleértve. A zene, a párbeszéd, a lövöldözés és a robbanások hangzásának aránya is nagyon jól el lett találva, mindegyik érezhetően jelen van, anélkül, hogy egyik elnyomná a másikat. Külön öröm, hogy a ”mezei” 5.1-es szinkron sem marad el HD-s bátyjától.

 

  • Extrák

Az első adalék a filmhez, egy kép a képben extra. Itt aztán van minden, mi szem-szájnak ingere. Interjúrészletek a készítőkkel, animációs vázlatok, és storyboardok is képbe kerülnek, így összehasonlíthatjuk a terveket a kész anyaggal. Foglalkoznak a főbb karakterekkel is, ki hogy készült fel a szerepre. Nagyon jó a videókommentár, ahol a megfelelő időben halkul el a film, és a megfelelő helyen ugrik fel a magyar felirat. Ezek után az első kisfilmben a dokumentarista képi világot elemzik. Mindenkinek egyöntetűen tetszik, hogy nincs fix kameraállás, ami nem csoda, hisz ők a kamera előtt vannak. Szóba kerül még, hogy hogyan is házasították össze a tipikus inváziós, földönkívüli jelleget a háborús eposzok sajátosságaival. A második kis doksi a rendezőről szól. Kvázi házilag barkácsolt animációkkal mutatta meg a stúdiónak az elképzeléseit. Így kapta meg a rendezés lehetőségét. Természetesen szóba kerül itt is a sokat szidott rángatózó kép is, ami persze rendezési stílus, de sajnos ennél a filmnél tényleg túlzásba vitték. Több mint negyed órában kapunk információt a filmben szereplő idegenekről. A néhol bábbal, néhol számítógéppel életre keltett földönkívülek teljes megtervezésébe, és megvalósításába is betekintést nyerünk, valamint a színészek is nyilatkoznak a forgatás azon részeiről, amikor igazából nem is volt ott az űrlény, akire éppen lőniük kell. Öt percet szánnak a színészek ”képzésére”. A harcot eljátszani sem könnyű feladat, és mivel a csapat nagyon ráment a minél valósághűbb bemutatásra, bizony sokszor a színészek nem csak eljátszották, hogy fáradtak. Ez a kisfilm azonban csak a felvezetője a következőnek, amely már a tényleges fizikai, és katonai felkészülést mutatja be. Néhány napra egy elég szigorú táborba zárták össze a színészeket. Itt szedték magukra a katonai szerep nagy részét. Olyan komolyan folyt a kiképzés, hogy a színészek nem is nagyon tudták a társaik nevét, csupán a filmes karakterükkel voltak tisztában. Röviden bemutatják a forgatási helyszíneket. Bár Los Angeles a címben is benne van, főleg Louisiana-ban forgattak, ami filmeseknél nem meglepő. Megtudjuk, hogy még az ilyen nagy káoszban sem véletlenszerűen vannak a roncsok elhelyezve. Mindennek megvan a pontos helye. Egy jelenet készítését, konkrétan az autópályán történő csatáét külön is bemutatják, valamit netes tartalmakból tudunk válogatni a stúdió kínálatából.

  • Összegzés:

Egy csalódást keltő film impozáns kiadásban, referencia jellegű paraméterekkel, és egész érdekes, de néha önismétlő extrákkal…

  • FILM: 5
  • KÉP: 10
  • HANG: 10
  • EXTRÁK: 8

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD Teszt: Oblath Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr803164401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása