Notebook Blu-ray nélkül? Köszi nem!

 Hiába vártak sokat a gyártók a szupervékony, többek között optikai meghajtót mellőző hordozható számítógépektől, azok nem nagyon váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. 2012 elején úgy áll a helyzet, hogy a notebook szegmensben meghatározónak számító tajvani cégek is meglehetősen borúlátóak. Lehet, hogy egy újabb lufi kipukadásának tapsolhatunk hamarosan?

 
A hordozható számítógépek népszerűsége töretlen, így nem csoda, hogy a gyártók megpróbálnak újabb-és-újabb termékkategóriákat létrehozni. Ezzel sokszor nem csak már meglévő igényeket elégítenek ki, hanem újakat is kívánnak teremteni, ami azért nem minden esetben jön be. Nagyon úgy néz ki, hogy a nagy felfutás után a kis méretű, könnyű, ám pont emiatt korlátozottan használható netbookoknak lassan harangoznak, és most a jelek szerint ez a sors várhat a nagy durranásnak szánt ultrabookokra is. 
 
Ezt a termékcsaládot a amerikai platformgyártó gigász, az Intel hívta életre. A céljuk az volt, hogyúj köntöst húzzanak a korábban ultravékony notebookoknak nevezett termékekre, és kicsit uniformizálják ezeket a megoldásokat. Ennek része volt a viszonylag újnak számító, a hagyományos merevlemezeket felváltó SSD háttértárolók bevezetése, illetve az optikai meghajtó, tehát a Blu-ray lejátszó vagy író elhagyása. Korábban az Intel azzal számolt, hogy az idei évben az összes eladott laptop negyven százalékát már ezek a modellek teszik ki, de látva a viszonylag lanyha keresletet, ezt 30%-ra módosították. 
 
Most viszont úgy tűnik hogy ez is túlságosan optimális becslés volt. A hordozható számítógép iparágban meghatározónak számító tajvani gyártók, tehát az Asus, az Acer és az MSI már most kijelentették, hogy ezeket a számokat sem tartják túl reálisnak. Ehelyett ők inkább húsz százakék körüli részaránnyal számolnak jó esetben, amelyet az európai fogyasztási szokásokkal indokolnak. A trendek azt mutatják ugyanis, hogy az öreg kontinensen, a nagyobb méretű, nagyobb tudású, több szolgáltatást kínáló termékeket részesítik előnyben a hordozhatósággal szemben. Azaz hiába nyom egy-másfél kilogrammot egy ultrabook, hiába vékony, ha az adattároló kapacitása kevés, és hiányzik belőle az optikai meghajtó! Bizony ez utóbbi, tehát a Blu-ray eszköz hiánya az állítólag, ami elfordítja a potenciális vásárolókat ettől a termékcsaládtól. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr224125049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korbendallas2 2012.02.17. 23:47:01

Azért lehetne kicsit pontosítani az íráson ultrabook hát először is apple terméke volt macbook air másik aki napi használatra használja az ultrabookot annak nem kell dvd és blu-ray ha kell tárhely egy külső 2.5 hdd . Akinek meg egy gépe van és ultrabook az meg vesz egy külső lg blu ray irót és meg van oldva . Akinek fontos hogy a napi használatos gépe kicsi és könnyű legyen az pl macbook airt fog venni . Kek amúgy lehet az macbook prok is dvd olvasó nélkül jönnek majd ki a piacról probálják kivonni az olvasót de nem csak az apple látja így .

ZoliKa1988 · http://zolika.info/ 2012.02.18. 12:56:49

Biztos, hogy a Blu-ray lejátszó hiánya a probléma? Nem az, hogy a világ másolja az Apple-t és még arra se képesek, hogy jelentősen olcsóbban adják a minőségben elmaradó másolataikat? Érdekes, hogy a macbook airt viszik mint a cukrot.

korbendallas2 2012.02.19. 14:26:08

@ZoliKa1988: Azért viszik az airt mert mindennapi használatra jó és az van amit leirtam és valóbban koppintanak az almáéktól eleinte az aireken nevettek a gyártok hogy mit akarnak azzal a szegényes hardverrel meg drága nem kell majd senkinek de nem így lett az osx jó megbízható aztán persze mikor látták az eladásokat mások is megcsinálták a saját airre hasonlító gépüket úgyan úgy alu külső váz csak windows és ráadásul nem adták olcsóbban jóval mint az airt és ezért is veszik az airt. :)

süti beállítások módosítása