Full HD Blu-ray filmek tévé egy fejre helyezett szemüvegben

A Silicon Micro multimédiás megjelenítője Full HD felbontás megteremtésére, és a 3D tartalmak kezelésére is képes.
 
Sokan sokszor próbálkoztak már azzal, hogy valamilyen trükkös eszközzel leváltsák a televíziókat, projektorokat. Ezek közé tartoznak a különféle multimédiás szemüvegek is, amelyek lencséit apró képalkotó eszközök helyettesítik. Próbálkoztak LCD monitorral, vagy HUD szerű rávetítéssel, de eddig valahogy az ilyen jellegű termékek nem váltották meg a világot. Ennek oka elsősorban a borzasztó képminőségben (magyarul az alacsony felbontásban, és szörnyű színhelyességben) keresendő, illetve az áruk is brutálisan magas volt. 
 
A Silicon Micro nevű cég is erre az útra lépett, ügyet sem vetve a korábbi keserű tapasztalatokra. Az ST1080 névre hallgató, frissen bejelentett termékük nevéből is látszik, hogy a készülék elméletileg képes a Full HD, azaz 1080p felbontás megteremtésére. A gyártó állítása szerint a kütyü működés közben olyan hatást kelt, mintha a felhasználó egy száz (!!) hüvelyk képátlójú, 16:9 képarányú képernyőt vagy mozivásznat bámulna, ami kifejezetten ígéreretesen hangzik. 240 hertzes képfrissítési rátát garantálnak, maximális fényereje 150 cd/m2, ami több, mint elég, a legnagyobb valós kontrasztaránya pedig 1200:1, ezt pedig egy átlagos tévé is simán megirigyelheti. Összesen hét wattot fogyaszt, akkumulátora pedig az USB porton keresztül tölthető, ám az üzemidővel kapcsolatban nem szolgált részletes információkkal a vállalat. 
 
Az STR1080 képes a háromdimenziós tartalmak megjelenítésére. Ez nem is meglepő, hiszen maga a modell már nem más, mint egy aktív szemüveg. Így másodpercenként 120 képkocka jut a jobb és bal szembe, ami azt jelenti, hogy a szellemképesedésért felelős áthallás (crosstalk) hatást el lehet felejteni. A készülék súlya 18 dekagramm, ami elsőre kicsit soknak tűnik. De bízzunk benne, hogy a mérnökök odafigyeltek a kialakításra, és így nem lesz kényelmetlen a használata. 
 
A különféle tartalmak egy HDMI csatlakozón juttathatóak el rá. Magyarul nincs más tennivaló, mint a Blu-ray lejátszó (vagy a notebookot) rádugni, és máris kezdődhet a filmnézés. Maga a szemüveg egyébéként nem teljesen "vak", hiszen a lencse 10 százalékban átlátszó.
 
Első látásra egész életképes terméknek tűnik, hiszen a Full HD és a 3D is jól hangzik. Viszont az ára első pillantásra kicsit magasnak tűnik, hiszen 800 dollárt kérnek majd el érte nyár közepétől, amikor is boltokba kerül a termék. Azonban, ha arra gondolunk, hogy 3-4 éve egy ugyanekkora Full HD kijelző körülbelül 5000 dollárba került, és szinte csak a hadiiparban, illetve az orvostudományban használták, akkor máris rózsásabb a kép. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr684539450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása