Tévéből a moziba - 21 Jump Street - A kopasz osztag - Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Mielőtt megnéznénk ezt a filmet, jobb tisztázni, hogy még a minimális komolyan vehetőséget is ki kell zárni, és a bűnügyi körítés csak olyan keret, ami mindössze arra jó, hogy bizonyos szituációkba belevigye a hősöket, de komolyan vehető nyomozásról itt egyáltalán nem beszélhetünk.

FILMKEPsulibankolokkent.jpg

Az, hogy két felnőtt (khm) rendőrt beépítenek egy középsuliba, hogy lebuktassák a diákokat droggal ellátó bandát, már önmagában is abszurd. A film alapjául szolgáló sorozat anno mégis öt évadot élt meg Johnny Depp-pel és Richard Griecóval a főszerepben.

A mozifilm kedvéért ezúttal Jonah Hill például elképesztő fogyást produkált, de ugyanúgy maradt a fizikailag gyengébb lúzer karakterében, mint eddigi szerepeiben. Társa az a Channing Tatum (Bunyó, Fogadom, G.I. Joe – A kobra árnyéka) lett, akin viszont most látszik igazán, mennyire antitalentum, hiszen ugyanazzal a sírós szemmel és kifejezéstelen arccal néz az összes jelenetben, mint a Fogadomban, amikor kétségbeesve bámulta az őt elfelejtő Rachel McAdamset (de a korábbi filmjeiben sem volt jobb egyébként).

FILMKEPkemenyzsarukbicajon.jpg

Az igazán jó poénokról így inkább a mellékszereplők gondoskodnak, például az Ice Cube által megformált rendőrkapitány vagy a Schmidt (Jonah Hill) anyját alakító Caroline Aaron. Érdemes még figyelni James Franco öccsére, Dave-re, aki örökölte bátyja karizmatikus tekintetét. Ő egy hol ravasz, hol puhány drogdíler diákot alakít. Van továbbá a moziban egy zseniális cameo is, ami egyúttal korrekt tisztelgés a tévésorozat előtt.

A poénok között akad zseniális, vérciki és undorító is, a végső leszámolás pedig meglepően véresre sikerült. Emiatt nagyon ingadozó a színvonal, és a sztori komolytalansága miatt már túl hosszúnak is érezzük a filmet. A legnagyobb bajom mégis az az egésszel, hogy a karakterek közül szinte senki nem szimpatikus. A diákok simlisek, túl extrémek vagy idióták, a zsaruk totál komolytalanok, a tanárok pedig az összes olyan pedagógust megtestesítik, akik teljesen alkalmatlanok szakmájuk gyakorlására, sőt, többségük egy csöppnyit valóságos környezetben állhatna a bíróság elé kiskorúak veszélyeztetéséért.

FILMKEPIceCubekemeny.jpg

Akik ezen túl tudnak lépni, feltehetőleg jobban szórakoznak majd, mint én, de nekem ez a film túl kaotikus, poénok szempontjából meglehetősen ingadozó színvonalú, a főszereplő páros pedig abszolút mellélövés volt, mivel a Hill-Tatum duó nagyon messze van a filmtörténet legjobb zsaruhaver párosaitól, igaz, főleg utóbbi hibájából.

Menü

Rendkívül hangulatos, összemontázsolt menübe érkezünk, ahol alul egy sorban vannak a beállítási, illetve keresési lehetőségek, valamint az extrák.

BDfomenu.JPG

Kép

Teljesen új a film, és nincs is igazából sok gond vele, de nem éreztem azt az átütő élességet, amit azért megszokhattunk a Blu-rayektől. Végigkísér minket az a finom kis tompaság, de nem az utómunka során felszedett szemcsékről van szó, hanem mintha mindenkin átment volna a Photoshop. De ez csupán egy pontot von le a tökéletesből, és persze csak a legjobbakhoz hasonlítva. Egyébként jók a színek, a fekete és a fehér egyensúlya is rendben van. A DVD-hez mérve az ugrás így is elég nagy.

Hang

BDhang.JPG

Nem gondoltam volna, hogy pont ennek a filmnek a kapcsán írom le, de referencia minőségről beszélünk hang tekintetében. A felállás a szokásos: angol DTS-HD MA és magyar DD, mindkettő 5.1-es keverésben. Ezek nagyjából azonosak, de én úgy éreztem, hogy a remek mozis szinkron a Blu-rayre megnövelt bitrátájával most lenyomta a DTS-t. A keverés azonos, hihetetlen hangorgiát kapunk. A lövöldözéseknél érdemes nekünk is elbújni, a bulijelenetnél meg nyúltam valamilyen alkoholtartalmú üvegért. Minden effekt durván szól, az atmoszféra végig jelen van. Rég voltak így megdolgoztatva a hangfalak.

Extrák

FILMKEPketzsaruelegansan.jpg

Első körben bekapcsolhatunk egy audiokommentárt, melyben a két rendező és a két főszereplő működik közre. Ezek után félórányi kimaradt jelenet következik. Ezek inkább a poénok túlhúzásai sok esetben, így nagyon bölcs döntés volt őket a vágóasztalon hagyni. Ezeken is jókat lehet röhögni, így ezt folytatva érdemes megnézni a bakiparádét. Ez már kicsit kevésbé vicces, de annyi baj legyen. Ice Cube kap egy kétperces összeállítást, ez azonban nem sokkal több, mint néhány telekáromkodott jelenet. Az első normális Így készültben inkább csak interjúsorozatok vannak, na meg folytatják a baromkodást. Ez nem csoda, hisz a forgatás, mint kiderül, nagyjából csak erről szólt. Hat percben elmondják, hogy a két főszereplő mennyire jól működött a vásznon és azon kívül is. Újra megerősítenek abban, hogy ezek végig hülyék voltak a forgatáson. Mi lenne a világgal, ha a filmben jó kis cameo szerepet vállaló színész nem kapna szintén egy ötperces kisfilmet? Itt a körülményekről beszélnek, és a megvalósult ötleteket vesézik ki, sok újdonság nincs benne. Az edzőt alakító Rob Riggle is kap tíz percet. Természetesen dicsérik, de szerencsére sokat látunk abból is, hogy hogyan is viselkedett a forgatáson. Végül az autópályás üldözéses jelenet kerül terítékre, de igazából itt is a hülyülést mutatják főleg. Plusz még akad néhány előzetes, és kész. Kétségkívül olyan az egész, mintha az egész forgatás alatt mindenki be lett volna szívva.

Összegzés:

Közepes hülyülés, van, akinek tetszik, van, akinek kevésbé. Mindenesetre a Blu-ray nem sikerült rosszul.

FILM: 6

KÉP: 9

HANG: 10

EXTRÁK: 7

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr224869525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása