LG DH4430: Belépő szintű házimozi szett tesztje

Kipróbáltuk a vállalat egyik 5.1 csatornás, optikai meghajtóval és saját médialejátszóval ellátott otthoni hangrendszerét.

img_egyutt.jpg

Van létjogosultsága?

Az LG egészen brutális sikereket ért el az elmúlt egy-másfél évtizedben a globális szórakoztatóelektronika területén. Amellett, hogy a tévés iparágban a régi nagy japán és európai gyártókat jó ideje lehagyva stabilan a második helyre jöttek fel világszerte, az otthoni audio eszközök szegmensében is maradandót aratott a vállalat, hiszen egyes termékcsoportokban konkrétan bucira verték a vetélytársakat. Még azokat a nagy múltú európai márkákat is, amelyek évek, évtizedeken át uralták ezt a területet. Ennek okait hosszan lehetne boncolgatni, de az elvitathatatlan tény, hogy sikerült megtalálni a technológiai innováció, az ár és a dizájn egy olyan nyerő kombinációját, amely elvezetett a sikerhez vezető útra.

img_tekero.jpgA vállalat jó érzékkel vette észre, hogy minden potenciális vásárlónak kell félig-meddig személyre szabott megoldást kínálni. Azaz a sznob és elitista konkurenciával szemben a belépő szintű vagy más néven az olcsóbb modelleket sem felejtették el, sőt ezeknél is odafigyeltek a "csomagolásra". Ezt a koncepciót tökéletesen alátámasztja ez a modell, amely annak ellenére, hogy nem a létező legfejlettebb eljárásokat, nem a legdivatosabb szolgáltatásokat kínálja, kifejezetten jól néz ki.

Visszafogott dizájnvonal: Mindenhol otthonra lelhet

Az optikai meghajtót, a médialejátszót, az erősítőt és a vezérlő elektronikát magában foglaló központi egység sok más vetélytársával ellentétben nem kapott különleges geometriai formákat, szimplán csak elegánsan fest. A matt fekete készülékházat nem zsúfolták tele csiricsáré díszítőelemekkel, a frontfelületen mindössze egy cégjelzés és a legfontosabb szolgáltatások logói kaptak helyet a vezérlőgombok és egy, az összképet meghatározó hangerő szabályozó henger társaságában. Az optikai meghajtót ügyesen elbújtatták egy USB port társaságában egy lehajtható éjfekete ajtó mögé, amely óvja azt a szennyeződésektől és egyéb fizikai behatásoktól. A kezelést segítő monokróm LCD kijelzőt egy sötétített üveg rejti, így az kikapcsolt állapotban nem látható, így nem zavarja meg semmi a felület homogenitását. Magát a front panelt enyhén megdöntötték, viszont ennyi az összes engedmény, lekerekített élek nem zavarják meg az képet, amelynek köszönhetően a modell kifejezetten elegáns benyomást kelt, simán bepakolható egy modern tévé is alá.

Érdekes módon a szellőzőnyílásokat nem vitték túlzásba, ezekből mindössze pár darab kapott helyet az oldalán,img_csomagba2.jpg ám ennek ellenére még intenzív használat során sem melegedett túl, pedig még ventillátort sem építettek bele. Az interfészek a vállalattól megszokott módon a hátuljára kerültek. Ide építették a rádiós tuner bemenetét, egy analóg sztereó csatlakozót, a videó kimenetet, valamint a HDMI portot. Illetve ide pakolták a termék szerves kiegészítői, tehát a center sugárzó, illetve a szatellit hangfalak csatlakozóit. Ezeket a könnyebb kezelhetőség érdekében színkódos jelöléssel látták, azaz nem szükséges tudományos munkát folytatni ahhoz az ember megtalálja, hogy melyik kábelt hova is kell dugni. A kéket a kékbe, a sárgát a sárgába stb. , így a rendszer összeállítása nem igényel különösebb szakértelmet. Ez az újítás csak az elmúlt években került be az LG termékekbe, és bár nem nevezhető unikálisnak, attól még ki kell emelni, hiszen a használatot jelentősen megkönnyíti. A harminchét centiméter széles, huszonhét centiméter mély és hat centi vastag készülékház fémből készült, ennek megfelelően, amellett, hogy kategóriájában viszonylag tekintélyes súllyal bír, meglehetősen stabil. Így tehát nem kell feltétlenül szerelőhöz szaladgálni, ha lecsúszik a földre, és azt is kibírja, ha telepakolják lemezekkel a tetejét, vagy ha a távirányítót rajta tárolják.

Ez a letisztult formavilág markánsan visszaköszön a hangszóróknál is. Ezek mindegyike matt fekete borítást
kapott, amely amellett, hogy remekül ellenáll a szennyeződéseknek, kellően visszafogott. A membránokat mindegyik darabnál sötét védőszövet fedi, így azok nem látszanak. A szokásoknak megfelelően odafigyeltek a helytakarékosságra, ennek köszönhetően a hangszóróknak még a legkisebb szobában, lakásban is lehet helyet szorítani.

kishangfal2.jpgFőleg igaz ez a kis szatellit sugárzókra, amelyek tizenegy centis magasságához hat centis mélység és hét centis szélesség társul. Ennek köszönhetően akár a tévé asztalra, állványra is könnyedén elhelyezhetőek. A 106 centiméter magas álló hangsugárzók sem nevezhetőek bumfordinak, hiszen szélességük nyolc, vastagságuk pedig hat centiméter. A cennter hangfal huszonhat centiméter széles, nyolc centi magas és hat centiméter vastag, súlya pedig nem éri el a harminc dekagrammot, azaz nyugodtan felrakható a központi egységre, nem kell attól tartani, hogy kárt tesz benne, és le sem fog lógni onnan. A mélynyomó érdekes módon kialakításában nem nagyon passzol a társaihoz, hiszen fényes zongoralakk fekete fényezést kapott. Az egész szett egyébké

nt kifejezetten elegánsan fest, más, kirívóbb, hangsúlyosabb tipográfiai elemeket használó terméktől eltérően így szinte minden típusú enteriőrben otthonra lelhetnek. Legyen az egy modern bútorokkal berendezett helyiség, egy nagypolgári, régi vágású nappali vagy akár a háló, esetleg egy kollégiumi szoba.

Bekapcsolva

Kezelés

menu_nyito.jpgAz indítás után mindössze 11,7 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy felálljon a rendszer, és további négyre ahhoz, hogy elinduljon a lemezen található film. Ez ugyan a jelenlegi leggyorsabb asztali Blu-ray lejátszó 1,4 másodperces villámrajtjától elmarad, de még így is pazar időnek nevezhető. A grafikus kezelőfelület mai szemmel már szépnek nem igazán nevezhető, hiszen az alkalmazott ikonok és a karakterek ma már kicsit elnagyoltnak, pixelesnek tűnnek. Ennél azért némiképp lényegesebb, hogy a menürendszer átlátható, kellően szellős. A struktúra felépítése logikus minden opció, paraméter a megszokott helyén található. Így a kezelés valószínűleg még annak sem fog komoly problémát okozni, akinek korábban még nemigen volt dolga hasonló eszközzel, még akkor sem, ha az egyes menüpontok melletti rövid, olykor illusztrációkkal megtámogatott rövid magyarázat innen hiányzik, és a kislexikont is lespórolták. A készülék egyébként "tud" magyarul, ami szintén elősegítheti a kezelést.


A rendszermenüben többek között beállítható a kép felbontása (az eszköz boldogul a Full HD anyagokkal is), és módosítható a képarány. Emellett bekapcsolható a gyerekzár, beállítható a DivX támogatás, és egyesével beállítható, hogy amennyiben van, milyen nyelvű legyen a felirat, illetve a hangsáv. Ma már jó pár olyan készülék akad az LG flottájában is, amely egy külön letölthető alkalmazásnak köszönhetően irányítható iOS vagy Android menu_rendszer_felbont.jpgalapú operációs rendszert futtató tablettel vagy mobiltelefonnal. Ez azonban pont nem tartozik ezek közé. Emellett az USB porton keresztül csatlakoztatott egér, illetve klaviatúra kezelésére sem képes, ami azért nem lepett meg, hiszen maga a modell nem biztosítja a különféle internetes tartalmak elérését, így ennek a plusz szolgáltatásnak sok értelme nem is lett volna. A vállalat exkluzív, gravitációs szenzorokkal ellátott Magic Remote távvezérlőjének használatát sem támogatja, amiért viszont fekete pont jár, hiszen az egy igen hasznos és kényelmes kiegészítő. Így viszont maradt a teljesen hagyományos távirányító, amivel azért annyira nem baj nincs, hiszen évekig, évtizedekig elvoltunk ezekkel. Az ergonomikus kialakításnak köszönhetően a fogása kényelmes, a matt pikkelyes felület amellett, hogy jól néz ki, a szennyeződéseket is taszítja, így nem nagyon kell attól tartani hogy hamar összekoszolódik. A háttérvilágítás sajnos hiányzik róla, amit egy kicsit feledtetett volna, ha a gombok foszforeszkálnak a sötétben, de hát erről is le kell mondani. Az anyagválasztásra egyébként egy rossz szót sem lehet szólni, masszív és stabil a távirányító. A gumiból készült gombok fogása kellemes, és ezekből eleget építettek rá, így minden fontos funkció elérhető innen is közvetlenül.

Filmek, zenék, videók

Az LG az egyik úttörője a hálózati médialejátszók piacra vezetésének, ám ez a szolgáltatás ebből a készülékből hiányzik, hiszen az Ethernet csatolót lespórolták róla, a beépített WiFi-vel sem rendelkezik, illetve USB-s WiFi adapter sem csatlakoztatható hozzá. A Buetooth vezeték nélküli adatátviteli technológia támogatásának hiányában így csak a két, már jól bevált módon juttathatóak el rá a különféle médiaállományok: Az optikai meghajtóról, illetve az USB-porton keresztül rádugott külső adattároló egységekről, azaz pendrive-róll vagy merevlemezről.

media_kepbeall.jpgA modell azon ritka készülékek közé tartozik, amely nem támogatja a Blu-ray lemezek kezelését, így csak a gyári DVD és CD, az írható, illetve újraírható DVD-R/RW, DVD+RW, CD-R, CD-RW, valamint a DVD-RAM korongok lejátszása jöhet szóba. Maga a tálcás rendszerű optikai meghajtó egyébként kellően stabil, amellett, hogy lemezeket megbízhatóan lejátssza, itt néhány vetélytársával ellentétben nem fenyeget az a veszély, hogy lenyeli-megeszi azokat.

img_allohang.jpgA filmek legegyszerűbben talán a távirányítóra épített, ezer éve bevált funkciógombok (Play, Pause, Stop, Forward, Rewind) segítségével irányíthatóak. Amennyiben ez valakinek nem tetszik, akkor az egy gombnyomással előcsalható virtuális lejátszó felületen a számok segítségével századmásodpercre pontosan megadhatja, hogy honnan is szeretné folytatni a videózást. A gyártó más modelljeinél már megismert, nyilakkal irányítható csúszka innen viszont hiányzik. A lemezre égetett-préselt fejezetek között természetesen azért lehet válogatni, módosítható a hangsáv és bekapcsolható a feliratkezelés is. Ez utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy a karakterek színe, mérete és pozíciója nem módosítható, ennek ellenére a szöveg az esetek túlnyomó többségében remekül látszik, jól olvasható.

Amennyiben valaki az USB porton keresztül juttatna el rá filmet, akkor számolnia kell azzal, hogy media_felirat.jpga vállalat más, modernebb technológiát alkalmazó készülékeivel ellentétben itt a támogatott médiaformátumok köre sajnos kicsit szűkös, ugyanis csak az DivX és Xvid AVI fájlok futtatása biztosított. Tehát a manapság egyre inkább elterjedőben lévő, nagyfelbontású anyagoknál használt MKV, TS és M2TS állományokat el lehet felejteni, épp úgy, mint az Apple féle QuickTime anyagokat. A videók kezelése mindenben megegyezik a lemezeknél megszokottakkal, viszont azokkal ellentétben e fájlokat, illetve a képeket és zeneszámokat is külön meg kell keresni a könyvtárstruktúrában és onnan elindítani. Ez egyébként egyáltalán nem problémás, hiszen az médialejátszó grafikus kezelőfelületénél a Microsoft Windows féle Filekezelőnél már megszokott tipográfiai elemeket-ikonokat vették elő. Azaz aki már korábban látott közelről számítógépet, annak nem okozhat problémát a használata.

A zenelejátszó funkció kifejezetten jól sikerült, hiszen például lehetséges lejátszási lista összeállítása, ami sok mai készülékből is hiányzik. Természetesen látható az éppen futó szám, és az aktuális equalizer beállítás, valamint az fájlokba programozott, különféle kiegészítő információkat (album neve, stílus, stb.) tartalmazó metaadatok, az úgynevezett ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére is képes. Érdekesség, hogy a modell lehetővé teszi a CD-ken található számok USB-s adattárolóra történő rögzítését. Magyarul a rendes gyári lemezen talható dalokat MP3 formátumban másolhatjuk fel egy pendrive-re vagy közvetlenül egy csatlakoztatott hordozható médialejátszóra akár. A termék egyébként a kötelező MP3 formátum mellett a WMA kiterjesztésű számok megszólaltatását teszi lehetővé, viszont a veszteségmentesen tömörített FLAC szabvánnyal már nem boldogul, pedig ez ma már azért nem lenne Nobel Díjat érő innovációs újítás. Brutális formátumtámogatási bőségről a képek esetben sem lehet szó, hiszen csak a JPG állományok jöhetnek szóba, viszont az is igaz, hogy messze ez a legnépszerűbb kódolási forma, úgyhogy valószínűleg keveseket fog zavarni, hogy le kell mondania a PNG vagy TIFF file-okról. A diavetítés funkció aktiválható, tehát a modell képkeretként is használható. A képváltás sebessége módosítható, illetve aláfestő zene is elindítható mögötte. A forgatás és nagyítás is működik, azonban a képekkel kapcsolatos EXIF adatok, tehát, hogy milyen típusú készülékkel, milyen beállítások mellett készült egy adott fotó, kezelése nem megoldott.

Hangzás

hangfalbeall.jpgManapság a vállalat legmodernebb házimozi szettjeinek maximális kimeneti audio teljesítménye eléri az 1100 wattot, ahhoz képest ennek a 330 wattja első hallásra kevésnek tűnik. Azonban átlagos otthoni körülmények között tökéletesen elég. Az egyes hangsugárzók ugyanis egyenként 42 watt leadására képesek, és ezt egészíti ki a mélynyomó 120 wattja. Kicsit féltem a kisméretű hangsugárzóktól, de a minőségre nem lehet panasz. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy normálisan elhelyezze a hangfalakat, akkor gyorsan és egyszerűen megteremthető a térhatású hangzás.

Ebben segíthet a hangfal beállítás funkció, amelynek segítségével egyesével belőhetőek a hangszórók. Ennél az elektronika segít megtalálni azok megfelelő elhelyezését, és a nézőtől lévő távolságuktól függően a szükséges hangerőt is. Ez nagyon hasznos kis szolgáltatás, érdemes pepecselni vele néhány percet, mert simán megéri a fáradozást. Épp ezért érthetetlen, hogy ez miért nem terjedt el máig szélesebb körben, de az a lényeg, hogy innen nem hiányzik. A felhasználó kilenc előre programozott equalizer beállítás közül választhatja ki a számára legszimpatikusabbat. Ezek már a nevükben is utalnak arra (pop, rock, jazz, natural. stb.), hogy milyen jellegű tartalmak mellé is szánja őket az LG, de persze ezt azért nem kell kőbe vésett szentírásként kezelni. Arra viszont, némiképp fura módon nincs lehetőség, hogy az ember teljesen a saját ízléséhez szabja a megszólalást, azaz nem módosíthatunk kedvünkre a magas és mély hangok arányán. media_kepmenu.jpgA rendszer a Dolby Digital surround hangszabványok kezelésére képes, viszont a DTS technológiával már nem boldogul. Summa summarum: Ha sikerült mindent rendesen eligazítani, a hangzásélmény egészen jó. Cicergés, percegés, zavaró zajosodás nem jelentkezett, és még a készülékház rezonanciájával sem kell számolni. A dinamika, az erő abszolút átjön, olyannyira, hogy olykor, például éjszakai használat esetén volt, hogy be kellett kapcsolni az automata dinamikakompresszió funkciót, amelynek aktiválása után az elektronika magától lecsökkenti a halk és hangos jelenetek közötti hangerőkülönbséget. Ez ugyan csökkenti a "mozis" élményt, viszont legalább nem fognak felébredni a másik szobában alvók, vagy nem jön át a szomszéd vöröslő fejjel. Szintén pozitívum, hogy szinkronizálás funkció is megtalálható a kínálatban, azaz ha valamilyen oknál fogva elcsúszna a hang a képhez képest, akkor ezzel könnyedén újra összhangba hozhatóak azok, akár századmásodperces pontossággal is.

Vélemény

Ha valaki a lehető legmodernebb technológiát, a legtrendibb innovációs újításokat keresi, akkor, ez nem a neki való modell, hiszen a hiányzik belőle, az LG féle okostévés rendszer, a mozgásérzékeny Magic Remote
távirányító támogatásának lehetősége, és a Blu-ray lemezek, ezzel párhuzamosan pedig a 3D anyagok lejátszását is el lehet felejteni. Viszont ha valaki egy valóban igen kedvező árú, ám emellett jó hangminőséget produkáló hangrendszert keres, amit könnyedén csatlakoztathat akár az iPodjához vagy okostelefonjához, esetleg számítógépéhez. Illetve persze természetesen azoknál is szóba jöhet, akik elégedetlenek a tévéjük megszólalásával, szeretnék felturbózni azt és valódi mozis hangulatot költöztetni szobájukba, viszont nem gondolkodnak Blu-ray lemezekben. azaz inkább a DVD gyűjteményükre koncentrálnak vagy más forrásból szerzik be a filmeket.

img_lg_logo_1.jpg

A termék hangzása a kategóriájában egyértelműen a jobbak közé számít. A kezelhetőség látványos, színes ikonoknak és a magyar nyelv tudásnak köszönhetően pofonegyszerű. Az integrált médialejátszó formátumtámogatása nem túl bőséges, viszont a legfontosabb állományok jó részével, tehát az MP3 zenékkel, a JPG képekkel éaz AVI videókkal azért boldogult. A dizájnt nagyon eltalálták, a matt fekete készülékházzal megtámogatott hangszórók igen jól festenek, és a központi egységnél is ezt a letisztult, visszafogott vonalat követték.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr325371158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil demon satan devil 2013.06.23. 21:24:25

ez hogy a tökömbe került ide? :)
csak mert a blog címe kizárja a gép szerepeltetését...

_KEK_ 2013.06.25. 17:25:55

@fordán tamás: Hát van benne optikai meghajtó. A sok csilivili csoda után kíváncsi voltam, hogy mit nyújt manapság egy ilyen típusú termk

evil demon satan devil 2013.06.25. 20:03:25

@_KEK_: ok :)
csak furcsa volt, nem vártam itt már dvd-s cumót
gyártók is elfelejthetnék(!!!) addig nem lesz áttörés, amíg a 6-7 ezres dvd játékosokat öntik a piacra, de ez egy másik történet, bár megérne egy misét...
aki már látott full hd-s tv-n egy kéksugár-filmet, az örökre elfelejti a dvd-t
nem vagyok lóvés, mindig lesem az akciókat, de dvd-t alig tudok megnézni, mióta 2 éve elkezdtem kékülni :D

süti beállítások módosítása