Azok a kis különbségek - LG BD660 teszt

Szerintem sokan – megkockáztatom, szinte mindenki – emlékszik még a Ponyvaregény azon jelenetére, melyben Vincent Vega arról beszél Jules haverjának, hogy Európa azoktól a bizonyos kisebb különbségektől jó. Na pont ez jutott eszembe az LG BD 660-as, 3D-s Blu-ray lejátszó kapcsán.

A folytatáshoz lapozz!

Kicsomagolás után természetesen mindig a készülék külsejét és méreteit vizsgálgatja meg az ember. E tekintetben a BD 660-ról elmondhatjuk, hogy kis készülék (méretei: 430 x 49 x 199 mm), ami nemcsak a régebbi lejátszókkal összevetve szembetűnő, hanem néhány újabb modellhez hasonlítva is. A készülék tervezésekor egyébként valószínűleg az egyszerűség volt a fő szempont. Nincs lenyíló, csillogó előlap, nincs látványosan nagy kijelző. Középen van a lemeztálca, jobb oldalt négy apró gomb (lemez ki/be, lejátszás/pillanatállj, stop, ki/be kapcsoló) valamint az USB csatlakozás, utóbbi kis sapkával elfedve. Azt nem vitatom, hogy nem ez a legszebb készülék, amit valaha láttam. Viszont ha állandóan csatlakoztatva van valami USB-n keresztül a lejátszóra, akkor nem kell folyamatosan lehatva tartani az előlapot, elég csak az USB csatlakozást fedő sapkát nyitva tartani, ez pedig praktikus megoldás.

Az előlaphoz hasonlóan a készülék hátulja is meglehetősen puritán, nem sok mindennek helyt adva. A hangkimenetek tekintetében a sztereó analóg mellett optikai kimenet áll még rendelkezésre, így ha többcsatornás hangot akarunk kihozni a készülékből, vagy ezt, vagy az 1.4-es HDMI kimenetet kell használnunk. Utóbbira ugyebár a 3D lejátszás miatt is szükség volt. Ezenkívül még egy videókimenet és egy LAN port található még hátul, utóbbi azért válik fontossá, mert a készülék nem képes WiFi-n keresztüli netkapcsolatra, így kénytelenek leszünk vezetéket használni.

A távirányító első ránézésre nagyon hasonló a mostanában kijött LG lejátszók távvezérlőihez, de nem csillogó a felső része, hanem matt, illetve a középső négy „iránygomb” apró résekkel szét lett választva. A többi gomb elrendezése hasonló, és többnyire funkcióik is megegyeznek.

A háttérképek a menüben ezúttal állóképes megoldásúak, és mint említettem, nincs WiFi, viszont a BD660 nagyon gyors, ami mindenképp nagy pozitívum.

És hogy mik is azok az apró különbségek, amikre utaltam?

Nos például engem roppantul zavart a korábbi készülékeknél, hogy például a szoftverfrissítések alkalmával, miután végzett a letöltéssel a készülék, magának a frissítésnek a haladását már nem lehetett nyomon követni, mert sem növekvő csík, sem százalék nem jelezte ezt. Itt végre ezt sikerült megoldani.

A gyorsaságra visszatérve, szembetűnő, hogy lejátszás közben az információs ablak milyen hamar bejön a gomb megnyomása után (különösen akkor szembetűnő a különbség az előző modellekhez képest, ha merevlemezről lejátszott film közben tesszük mindezt). Ez már csak azért is fontos, mert sajnos külön felirat és hangsáv váltó gomb még mindig nincs a távirányítón, így ezt csak ennek az ablaknak a megnyitásával tudjuk megtenni. A BD lemezek menüjének betöltése, a BD Live vagy a különböző interaktív extrák kezelése is meggyőzően gyors.

Hasonlóak voltak a tapasztalataim a külső merevlemezről nézett filmek esetében is. A „Zoom” funkció – már ha valakinek igénye volna rá – most már az USB-ről való filmnézés közben is használható.

Új funkció, hogy a készülék zene CD-ről egyből képes mp3 filet készíteni a csatlakoztatott pen drive-ra vagy winchesterre. A használati utasításban persze felhívják a figyelmünket a jogkövető magatartásra, de ez kicsit mókásnak tűnik egy ilyen funkció meglétének esetében. Hasznosnak ugyanakkor tényleg hasznos, ráadásul háromfajta tömörítési minőség között is választhatunk.

Bővültek az Internetes funkciók is. A YouTube, az Accuweather.com és a Picasa mellett ezúttal már különféle táblás játékok illetve Interneten keresztüli rádiózásra is van lehetőségünk. A kínálatban számos hazai és külföldi rádióadó megtalálható, igen jó minőségben. Mindkét bővítés érdekes, a versenytársak készülékeinek hasonló funkcióit áttekintve pedig már igencsak kívánatos is volt.

A BD660 képes kezelni a .avi, .mpg, .mpeg, . mkv, . mp4, .asf, .wmw, .m4v, .divx videofile-okat és a gyakran használt kép illetve hangfile-okat is. A készülék képes a 3D BD lemezek lejátszására illetve DLNA funkció révén számítógéphez való csatlakozásra is.

A 35-40 ezer forint körüli fogyasztói árat tekintve alapkategóriás készülékkel van dolgunk a 3D képes kategóriában. Külsőre talán nem annyira szép masina, de szolgáltatásait és gyorsaságát tekintve mindenképpen versenyképes darab, tehát az ár/érték arány nagyon jónak mondható. Az egyetlen, amit igazán hiányoltam belőle, az a WiFi volt. A legtöbb változtatás (Internetes tartalom bővülése, frissítés jobb áttekinthetősége) elsőre talán nem hangzik túl lényegesnek, de a készülék használatát mindenképpen könnyebbé, élvezetesebbé teszi.

Az LG BD660 hivatalos weboldala itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr373087079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tonsur 2011.07.22. 16:03:30

Remélem a LG BD660 tesztnek lesz második része, mert a gyakorlati tapasztalatokról semmi nem derült ki. (mkv, dts, high level 5.1-es filmeket hogyan tolerálja, megbirkózik-e a header compressiont alkalmazó mkv fájlokkal stb...)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.07.22. 20:18:34

MKV és DTS hiba nem nagyon van az 380-as óta, szerintem most sincs vele gond. Az 5.1-et majdnem biztos, hogy nem játssza le helyesen. Lehet, hogy elindul, de nem jó (ez a helyzet minden mostani LG-vel). A header compressiont nem tudom...egyelőre én sem találtam nálam olyan fájlt, ami ilyen lenne.

Tonsur 2011.07.24. 09:35:51

@Mr. Ray: Ezzel ellentmond az LG BD 570-el itt elvégzett teszt eredménye :
"Az mkv-ban lévő HD hangsávokat sajnos nem kezeli le a készülék, a kép és a hang is szakadozni kezd. Erre a 370-es képes volt, igaz PCM Multichannel-re váltott HDMI kimenet esetén. Szintúgy nem tudja megfelelően lejátszani a DVD lemezre írt BD struktúrát, pedig ez sem a korábbi LG modelleknek, sem a nemrégiben tesztelt Onkyo 807-esnek nem okozott gondot.
"Mkv file-ok esetében gyakori fagyás"
www.avforum.hu/index.php?showtopic=5666
Ezekre a dolgokra lennék kiváncsi az új modellel kapcsolatban is.

süti beállítások módosítása