3D okostévé megfizethető áron: LG LM620S Cinema 3D LCD tv tesztje (második rész)

Az előző részben szó esett a dizájnról, és a passzív-polarizációs 3D képalkotásról. Most következzen a képminőség, a képjavító technológiák, az ideális beállítások, a kezelés és a Smart rendszer.

_img.jpg


Képminőség, beállítások, képjavító technológiák

Azt a vállalat korábbi tévéinek ismeretében joggal lehetett várni, hogy az előzetesen beprogramozott profilok számára és sokoldalúságára nem lesz panasz. És ebben nem is kellett csalódni. Négy gyári fiók (Élénk, Normál, Mozi, Játékgép) mellett két felhasználói fakk is bekerült a kínálatba, ahol bárki saját igényei szerint változtathat az egyes paramétereken, és természetesen el is mentheti azokat.

Ezek láthatóan már az elnevezésükkel is mutatják, hogy a gyártó milyen jellegű műsorokhoz javasolja ezeket, de ezt természetesen nem kell szentírásnak venni. A szokásoknak megfelelően a meleg színekkel, és visszafogott képi világgal operáló Mozi a legjobb. Az Élénk átlagos körülmények között nem használható, hiszen a kép túl világos, fényes, és a színek természetellenesen élénkek. Emiatt aztán sokszor túlságosan zajos, pixeles lesz a végeredmény. Viszont olyan helyen, ahol nagy a külső fény, tehát egy kirakatban, szállodában vagy üzletben ez a profil jó szolgálatot tehet. A Játék is túlságosan világos elsőre, viszont ennek nagy előnye, hogy itt gyárilag ki van kapcsolva az összes képmódosító elektronikus funkció, ami miatt számítógépes- vagy konzoljátékokhoz ez a legjobb, ugyanis ilyenkor a legkisebb az input lag. Ez azt jelenti, hogy a gépből érkező jel ilyenkor materializálódik a legkisebb késéssel a kijelzőn. A Normál jelenti az arany középutat, de a Mozi szintjét nem éri el.

kepjavito.jpg

Ezen kívül még ott van az Intelligens érzékelő profil. Ennek kiválasztásakor a készülék bekapcsolja a külső fényérzékelő szenzort, és ahhoz igazítja a képi beállításokat. Ezzel elméletileg energiát lehet lespórolni, de az igazság az, hogy nem funkcionál túl jól, mert az optimálisnál sötétebb volt a kép. Szépek a zöld gondolatok, de aki így akar energiát spórolni, az tévé helyett inkább gyertyákat vegyen és bábozzon magának.

A modell számos képjavító eljárást kínál, de ezek egy része a szokásoknak megfelelően kissé felesleges. Ilyen például a Dinamikus Kontraszt, amelynek bekapcsolásával óriási (dinamikus) kontrasztarány érhető el. Ez jól mutat a termékkommunikációban, és marketing szempontból is hasznos, viszont a valóságban semmi értelme. Ugyanis bekapcsolt állapotban a fényerő a tartalomtól függően változik, ami azt eredményezi, hogy könnyedén villogásba torkolhat az egész, tönkretéve az egész filmezést vagy tévézést. Úgyhogy jobb is ezt gyorsan kikapcsolni!

fpr_zsiráf.jpg

Viszont a Szuper Felbontás nem rossz. Ez ugyanis arra szolgál, hogy az alacsony felbontású tartalmakat felskálázza. Ez jól hangzik, de ráadásul a valóságban is jól működik, így satnya források esetén érdemes bekapcsolni. Szintén hasznos a Zajcsökkentés és MPEG Zajcsökkentés funkció, amelyek értelemszerűen a képzajosodást hivatott megszüntetni. Ez egy négyfokozatú skálán szabályozható, és ha nincs rá szükség érdemes értelemszerűen kiiktatni. A Fekete Szint is hasonló célokat szolgál, viszont itt előfordulhat, hogy "Magas" fokozatra állítva olykor szürkés hártyaszerűség fedheti a képet. A TruMotion interpolációs technológia bekapcsolása után az elektronika virtuális képkockákat hoz létre, aminek köszönhetően folyamatosabbnak tűnik a mozgás. Ezzel azért érdemes vigyázni, mert mozifilmek esetén kicsit mesterkélt végeredménnyel járhat az aktiválása.

A képminőség normális beállítások mellett remek. Ilyenkor nem kell zajosodással, pixelesedéssel számolni, még alacsony felbontású tartalmak esetén sem. A képernyőn áthúzó feliratok (például egy hírműsorban) és a logók is hibátlanok. A ferde vonalaknál pedig nem kell lépcsősödéstől tartani, azaz nem lesznek ezek zavaróan recések. A régebbi LCD tévékre jellemző utánhúzás effektet is sikerült kiküszöbölni. Így a gyorsan mozgó kisméretű objektumokat, azaz mondjuk egy teniszlabdát nem követ látványos uszály. De hangsúlyozottan mindez csak épkézláb beállítások mellett van így. Ha valaki túlságosan feltekeri a fényerőt, maximumra állítja a Dinamikus Kontrasztot, elbarmolja a fehéregyensúlyt, az számítson arra, hogy kásás kép és torz színek ömlenek majd rá a képernyőről.

Íme az ideális beállítások:

  • Fényerő: 50
  • Vízszintes élesség: 12
  • Függőleges élesség: 14
  • Színtelítettség: 50
  • Árnyalat: 0
  • Zajcsökkentés/Mpeg Zajcsökkentés: KI/Alacsony
  • Fekete szint: SD tartalmaknál: Magas, HD: Ki
  • TruMotion: Sima (filmeknél: Ki)
  • Dinamikus felbontás: Ki
  • Szuper felbontás: SD: Be, HD: Ki
  • Élkiemelő: Ki
  • Gamma: 2.2

Varázsló

Az LG tévéiben évek óta kuriózumnak számít ez a szolgáltatás. Ennek lényege, hogy a felhasználó úgy állíthatja be képet, hogy közben nem kell az egyes paraméterekkel vacakolnia. Ugyanis csak szimplán el kell döntenie egy többlépcsős folyamat során, hogy melyik kép is tetszik neki, és az elektronika ehhez képest módosít az egyes adatokon. Ez nagyon látványos, és felhasználóbarát megoldás. Így azok is könnyedén a saját ízlésükhöz igazíthatják a képet, akiktől távol áll, hogy elmélyedjenek egy menürendszerben és a beállítások tengerében.

Smart TV rendszer

A tavaly bevezetett Smart TV rendszer idén komoly ráncfelvarráson esett át, ami érinti a kinézetet éppúgy, mint a használatát. Amíg korábban ugyanis ez elsősorban az internetes tartalmak megjelenítésére szolgált, addig mára egy komplex portálra hasonlít inkább, ahonnan elérhető az összes bemenet, menedzselhetőek a megosztások, letölthetőek és indíthatóak az applikációk, kaput nyit a 3D World-re, kinyitható a digitális tévéújság, elindítható a böngésző, és az integrált médialejátszó. Ráadásul mindez úgy, hogy az aktuálisan futó film vagy tévéadás látszik egy kis ablakban, így kizárt, hogy lemaradjunk bármi fontosról. Fontos, hogy már létrehozhatóak felhasználói profilok, amelyek megjegyzik a már letöltött applikációkat, beállításokat, és így például egy család több tagja is használhatja ezt a megoldást. A grafikus felület egyébként nagyon látványos. Nagy, halmazként funkcionáló ablakok uralják ugyanis a képernyőt, és az ezek közötti eligazodást kisméretű, de kifejező, színes ikonok és feliratok is segítik. Bizonyos szolgáltatások csak akkor indíthatóak el, ha a terméket csatlakoztatták az internethez, ami történethet az Ethernet porton keresztül vezetékes úton, vagy az USB-s WiFi adapter segítségével.

A netes tartalmak

A hagyományoknak megfelelően ezeket két részre osztották, a Prémium tartalmakra, illetve az applikációkra. Ezek között az a különbség, hogy az appokat egy előzetes (nem kell megijedni, nem tart sokáig) regisztrációs folyamat után le kell tölteni, majd installálni, addig a Prémium anyagok egy gombnyomásra azonnal elindulnak.

Az tény és való, hogy a Prémium szekcióban nem túl nagy a választék (bár ezt a vállalat állítása szerint folyamatosan bővítik), viszont cserébe gyakorlatilag az összes alkalmazásnak van értelme. Ráadásul jó pár kifejezetten magyar specifikus oldal is helyet kapott itt, ami kifejezetten szimpatikus annak tükrében, hogy a magyar piacot általában mennyire "komolyan" veszi a gyártók jó része. Tehát elolvashatóak itt az Origo cikkei, lehet turkálni a Magyar Televízió videotárában, elindítható a Startlap TV, ami itt elsősorban videó megosztóként funkcionál. És persze a Port.hu okostévé rendszerre szabott verziója sem hiányzik. Ez amellett, hogy tévéújságként is használható, programajánlóként is funkcionál.

smart_tv.jpg

Emellett természetesen elérhetőek a ma már kötelezőnek számító YouTube és Daily Motion videómegosztó szolgáltatások. Az extrém sport kedvelőit megcélzó Redbull TV, ahol a konzerv anyagok mellett, élő adások is futnak. Nem hiányzik az útvonal tervezőként is jól működő Google Maps, és a fényképek nézegetésére, megosztására szolgáló Picasa sem.

Az applikációk számát jelentősen megnövelték az elmúlt fél évben. Ezeket öt nagy csoportba osztották: Játék, Szórakozás, Életmód, Hírek és Oktatás. Ezek típusa nagyon eltérő lehet, hiszen amíg vannak interaktív, alapvetően a felhasználó beavatkozását igénylő programok, addig akadnak teljesen passzív tartalmak (például filmek, magazinműsorok) is. Az applikációk között gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a fogára valót, legyen férfi vagy nő, gyerek vagy felnőtt. A sport és autós appok mellett például ugyanis a divattal, trendekkel, jógázással és főzéssel kapcsolatos anyagok is bekerültek a szórásba. Bár a kétmagos processzor ebből a tévéből kimaradt (ami egyébként a készülék árán is meglátszik), de ez a sebességre annyira nem volt hatással, legalábbis ami az appokat és a prémium tartalmakat illeti. A flash támogatású böngészővel viszont már más a helyzet, hiszen itt érezhetően lassabban jön be egy oldal, mint egy magasabb kategóriás televízió esetén.

Felhasználóbarát kezelés

A smart rendszer átalakítása mellett az évek óta jól bevált, tulajdonképp főmenüként is funkcionáló szisztémán nem változtatott a cég. A különféle rendszerbeállítások érhetőek el innen, tehát a képpel- hanggal- hálózattal- biztonsággal- stb. kapcsolatos paraméterek, funkciók módosíthatóak vagy aktiválhatóak. A struktúra logikus (ami nem csoda, hisz éveken át csiszolgatták folyamatosan), és kellően sekély. Ennek köszönhetően minden menüpont viszonylag gyorsan megtalálható, és eltévedni sem nagyon lehet. A navigációt stilizált ábrák segítik, sőt rövid leírás is olvasható az egyes menüpontok szerepéről. Tehát a kezelés emberbarát, még az is könnyedén belejöhet, aki általában nehezen boldogul az elektronikai eszközökkel.

Mozgásérzékeny vezérlés

A termék támogatja a Magic Remote mozgásérzékeny távvezérlő használatát, viszont ez a kiegészítő a dobozban nincs benne, csak opcionálisan vásárolható meg mellé körülbelül tízezer forintos áron. Ez nem egy teljes értékű távirányító, hiszen nincs rajta az összes gomb, csak a csatorna váltás, hangerőszabályozás megoldott, illetve a Smart rendszer indítható el, és a 3D kapcsolható be a segítségével. De akkor mi a jó benne? Hát az, hogy nagyjából úgy funkcionál, mint egy varázspálca, azaz az emberi kéz mozdulataira reagál. Ezzel pedig jó néhány funkció használatát megkönnyíti, hiszen ilyenkor úgy működik, mint egy egér, ami egy weboldal vagy alkalmazás esetén kifejezetten hasznos, sőt még a menürendszerben történő navigációt is felgyorsítja. Ráadásul egy egérnél jobb is, hiszen itt nincs szükség vízszintes egérpadra, így a fotelben vagy kanapéban üldögélve is kényelmesen lehet használni. Ráadásul egy egérgörgőt is applikáltak rá, ami az internetes weboldalak közötti lapozást egyszerűsíti le.

magic_remote.jpg

Egy másik gyártónál idén már megjelent a hangvezérlés. Ez egyelőre az LG modellekből hiányzik, de a vállalat azt igéri, hogy a jövőben ezt az eljárást is beépíti készülékeibe. Mégpedig úgy, hogy a Magic Remote-ra applikálnak egy mikrofont, és abba kell majd beszélni.

Természetesen a hagyományos távvezérlő sem hiányozhat a dobozból. A korábbi darabokhoz képest a módosítások mértéke minimális. Így a lényeg megmaradt, tehát a rengeteg különféle méretű és kialakítási funkciógomb, amelyek feladatáról piktogramok és feliratok is tájékoztatnak. Sajnos a háttérvilágítást erről is lehagyták, de cserébe legalább foszforeszkál a sötétben. A felülete valamiért zongoralakk fekete műanyagból készült, amin sajnos még akkor is meglátszódnak a szennyeződések, ha az ember épp nem falatozás közben nyomkodta. Az elektronika sebessége megfelelő, villámgyorsan reagál a távvezérlő gombjainak megnyomására, megkímélve a felhasználót az idegbajtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr934690981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása