Kicsi a bors, de ütős: LG BH8220B kompakt Blu-ray Smart 3D házimozi rendszer tesztje. (1. rész)


A technikai specifikációk és a támogatott funkciók alapján előzetesen egészen ígéretesnek tűnt a kis méretéből fakadóan sokoldalúan használható otthoni audio rendszer. De a valóságban vajon hogy muzsikál? A tesztből kiderül minden!

img_szoba2.jpg

Kompakt házimozi? Mi az és mire jó?

Kérdés: Képesek a mai tévék megteremteni az otthoni mozizás illúzióját?
Válasz: Erre egyértelmű választ adni nem lehet, ugyanis egy jó tulajdonságokkal bíró, viszonylag nagy, tehát 47 hüvelykes vagy annál méretesebb televízió a képi világot illetően már képes kiváltani a kellő hatást, értelemszerűen akkor, ha van hozzá megfelelő felbontású és minőségű forrásanyag. A hanggal azonban más a helyzet, hiszen ezen a téren a tévék produkciója megközelíteni sem tudja a moziban tapasztaltakat.

Kérdés: Miért van ez?
Válasz: Egyszerűen túl sok pénzbe kerülne drága hangrendszert építeni a készülékekbe, sőt a mai lapostévék korában erre igazán hely sincsen. De a legfőbb szempont mégis az ár, hiszen ezek a technológiák jelentősen megdrágítanák a modelleket, és olyan sokan azért nem igénylik ezt a plusz szolgáltatást, hogy az öldöklő piaci versenyben megérné ezt a kockázatot bevállalni. Persze vannak kivételek, így például a csak az Egyesült Államokban kapható Mitsubishi tévék, amelyek komoly integrált hangrendszerrel rendelkeznek. De a vállalat pont a drága termékei miatt került óriási bajba, és ma már alig mérhető a piaci részesedése. Meg lehet még említeni az abszolút luxuskategóriát képviselő dán Bang & Olufsent, de hát egy B&O tévé hárommillió forintba kerül, ami azért mégsem lehet reális megoldás a tömegek számára.

Kérdés: Van megoldás erre a problémára?
Válasz: Természetesen van, hiszen elsőként a kizárólag zenei anyagok megszólaltatására használt komplex, több komponensből álló rendszerek megjelenítő eszközökhöz optimalizált változatai is viszonylag régen felbukkantak már a házimozi rendszerek képében. Ezen kívül még ott vannak a hangprojektorok, amelyek viszont amellett, hogy viszonylag nagy teljesítményt produkálnak egyetlen, több hangsugárzót tartalmazó hangszóróból, és egy mélynyomóból állnak. Azaz a "rendes" térhatású hangzás megteremtésére nem képesek. A házimozi szetteknek két nagy csoportja van a kommersz szegmensben: a nagy méretű, és a kompakt termékek,ez utóbbi csoportba tartozik a LG BH8220B is.

Kérdés: Mi értelme van ezeknek? Nem azért vesz valaki házimozi rendszert, hogy normális hangot halljon? A hangfalakat úgysem lehet eldugni.
Válasz: Ez igaz. Nem lehet és nem szabad eldugni a hangfalakat, viszont sok lakásban, szobában egyszerűen nincs elég hely, azaz nem lehet a toronyhangszórókat elhelyezni. A kompakt szettek szatellit hangsugárzói ellenben könnyedén felpakolhatóak a polcra, a szekrény tetejére, vagy diszkréten elhelyezhetőek a sarokban. A 2000-es évek elején a noname gyártók a gagyi, otrombán megszólaló, megbízhatatlan termékeikkel tönkretették ennek a termékcsaládnak a hitelét, pedig a nagy gyártók kompakt készülékei akkor is és ma is használható megoldást jelentenek. Főleg, hogy egy ilyen eszköz ma már több, mint egy szimpla audio berendezés, hiszen sokkal inkább egyfajta multimédiás szórakoztatóközpont, amely képes a 3D Blu-ray lemezek, USB-porton keresztül csatlakoztatott pendrive-okon és merevlemezeken található médiaállományok lejátszására, valamint egyes internetes tartalmak elérésére is.

Megújult dizájn

Az LG házimozi szettek eddig se voltak csúnyák, de amikor az ember először összerakja ezt a rendszert akkor kiszalad a száján egy gyors "hűha". Ez elsősorban a színezésnek köszönhető, hiszen a vállalat formatervezésért felelős döntéshozóinak végre volt bátorsága elengedni a látványos ám igen kényes, és mára teljesen elkoptatott fényes zongoralakk feketét, amelyről világítanak a ronda ujjlenyomatok, és szinte vonzzák a porszemeket. Itt viszont a szálcsiszolt fémes-ezüstös árnyalat dominál. Némiképp érthetetlen okból eddig ez a tónus csak kevés szórakoztatóelektronikai terméknél (bár a tévéknél egyre erősebb ez a vonal) bukkant fel, úgyhogy még mindig eléggé különlegessé teszi magában már ez ezt a modellt, ráadásul a matt felületen nem nagyon látszanak meg a szennyeződések sem.

imgizo.jpg

A központi egység

Bár ma már vannak egészen lapos és pillekönnyű, a házimozik központi egységeként funkcionáló termékek, ez nem tartozik közéjük. 43 centiméteres szélességével, 29 centis mélységével és 5,5 centiméteres magasságával hozza a megszokott átlagot. Súlya közel öt kilogramm, ami jóval nehezebb, mint amit az ilyen termékek esetében megszokhattunk. Ennek oka, hogy a készülékház alumíniumból készült a szokásos műanyag helyett, aminek meg van az az előnye, hogy akár a centersugárzót is rá lehet pakolni anélkül, hogy bármi baja lenne.

img_kozponti_center.jpgAz utóbbi idők uralkodó minimalizmusa ezen a terméken is meglátszik, ugyanis a tetején és oldalán végigfutó éjfekete műanyag csíkot leszámítva semmilyen díszítő elem ne került rá a céglogót leszámítva. Viszont a korábbi hagyományokat megtörve, amikor az egyenesek és a derékszögek uralkodtak száműzve görbéket. Azonban itt megtörni látszik a jég, hiszen a frontfelületetn rögtön két kör is felbukkant, az egyik ráadásul hangsúlyosan, krómtól csillogva határozza meg az egész termék összképét. Maga az optikai meghajtó, egy USB és egy fejhallgató kimenet társaságában egy lehajtható ajtó mögött kapott helyet együtt a monokróm LCD kijelzővel és a vezérlőgombokkal. Ez utóbbiak ugyan nem érintésérzékenyek, mint néhány más termék esetében, viszont így a használatuk is jóval egyszerűbb. Az érdekes, hogy az LCD kijelző csak akkor látható, ha "ki van nyitva" az ajtó, ugyanis ilyet én még korábban egy Blu-ray lejátszónál sem tapasztaltam.

A termék aktív hűtést kapott, azaz van benne ventillátor, így nem volt szükség arra, hogy szellőzőnyílásokat imgcsati.jpgvágjanak az oldalára. A hátulra került ventillátor egyébként jól végzi a dolgát, hiszen a készülékház még több órányi használat után sem melegedett át. Az interfészek, azaz a három darab HDMI (Audio Return Channel - ARC támogatással), az Ethernet, a digitális audio és a komponens csatlakozó, a rádiós antenna bemenet, illetve természetesen a hangfalak színkódos csatolói. Ezek használata igen egyszerű és kulturált, hiszen a kábeleket is színekkel jelölték, azaz magyarul a zöld kábelt a zöld csatlakozóba kell dugni, a pirosat a pirosba, és így tovább.

A hangfalak és a mélynyomó


A center és szatellit sugárzók kialakítása, mérete (28x9,5x8,5) centiméter és súlya (körülbelül másfél kilogramm) is megegyezik, egyedül értelemszerűen a talp került más helyre. Ezek is masszív darabok, amely szintén ezüstszínű fényezést kaptak, csak a hangszórókat fedi műanyag rácsozat. A tetejükön a vállalat más termékein már megismert kör alakú csiszolást alkalmazták, a csatlakozók pedig a hátlapra kerültek.

A mélysugárzó img_melynyomo.jpgkülseje is rendesen megváltozott, nyoma sincs a tipikus LG-s formai jegyeknek, így külsejében ez is illeszkedik a többi komponenshez, valamint a Blu-ray lejátszóhoz. 28 x 29 x 22 centiméteres passzív ládáról van szó, azaz saját erősítővel nem rendelkezik, ezt a feladatot a központi egység látja el. A kicsit szűk dobozba magán a terméken kívül pakoltak két audio-, valamint a hangfalakhoz tartozó kábelt, azonban a HDMI vezetéket kispórolták belőle, ami azért kicsit érthetetlen húzás. Az elemek, illetve távvezérlő sem hiányoznak, és a használati utasítást sem spórolták ki belőle.

Teljesítmény, megszólalás

Egy hagyományos, kompakt házimozi szetthez képest a BH8220B brutális zenebonát képes csapni, hiszen csatornánként maximum 180 watt kimeneti teljesítmény leadására képes, amihez még hozzácsapódik a mélynyomó 200 wattja. Mivel egy 5.1-es rendszerről van szó, ezért könnyen kiszámítható, hogy az összteljesítmény eléri az 1100 wattot. Ez pedig otthoni körülmények között bőségesen elég, sőt. Olyannyira, hogy egy átlagos lakásban vagy szobában nem is lehet kimeríteni a benne rejlő lehetőségeket, mert tutira átjönnek a szomszédok verni a tamtamot, hogy mi ez a földindulás. És igazuk is lenne.

A termék normális beállítások, és a hangfalak ésszerű elhelyezése mellett tisztán és szépen szól. A mélynyomó basszusaival sincsen semmi a probléma, az összhatás kellően erőteljes, a dinamika sem hiányzik belőle. Természetesen a hangminőség nem mérhető az ultra felsőkategóriás, olykor valóban kézzel készített, ám százezrekben-milliókban mért hangrendszerekhez. Azonban nem is azok vetélytársának szánják a BH8220B-t, ami szerencsére az árán is meglátszik. Arra amire kitalálták, arra tökéletesen megfelel.

A felhasználó teljesen saját igényeihez szabhatja a magas és mély hangok arányát, viszont ha ezzel nem kíván vacakolni, akkor rábízhatja magát az előzetesen beprogramozott beállításokra, amelyekből összesen nyolcat pakoltak a kínálatba, és amelyek sokszor már nevükben is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó.

  • Natural: Természetes, visszafogott hangzás.
  • Natural Plus: Ugyanaz, mint a Natural, csak kihasználva az 5.1-es hangrendszer lehetőségeit.
  • Bypass: A készülék a többcsatornás surround hangot azon a módon játssza le, ahogy azt felvették.
  • Bass Blast: Erőteljesebb mély hangok a jobb és bal első hangszóróból, valamint a mélynyomóból.
  • Beszédjavítás: A beszédhang minőségének javításával tisztábbé teszi a beszédet.
  • Játék: Jobb virtuális hangzás videojátékokhoz.
  • Éjszakai:: Ez akkor lehet hasznos, ha késő este kis hangerővel szeretne filmet nézni.
  • Up Scaler: MP3-fájl vagy más tömörített fájl hallgatásakor javítható a hangzás. A funkció csak 2-csatornás (sztereo) hangforrás esetén használható.
  • Loudness: Kiemeli a mély és magas hangokat.

Az LG egyik saját fejlesztése az úgynevezett 3D hanghatás. E funkció bekapcsolása után elméletileg tágabb img_hangfal.jpghangteret hoz létre, ami állítólag még inkább a valódi filmszínházakra emlékezteti az embert. Hát, hogy őszinte legyek, az tény és való, hogy volt némi változás a hangban, de ettől azért még nem lett "mozisabb" semmi. A vállalatnak egyébként vannak 9.1 csatornás, különleges házimozi szettjei, amelyek plusz négy függőleges pozícióba állított hangsugárzót is tartalmaznak. Na ezek már valóban különleges 3D hangzást kínálnak....

A 3D Soundnak két változata van, a 3D Zene és a 3D Film, amiből következik is, hogy melyiket mihez kéne használni. Természetesen azért ezeket az elnevezéseket csak javaslat szintjén érdemes figyelembe venni, az a legjobb, ha mindenki a saját fülére hagyatkozik, és úgy dönti el,hogy mikor melyiket választja. Természetesen támogatja a legfontosabb surround szabványok kezelését, így tehát elboldogul a Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio és DTS-HD Master Audio formátumokkal is.

A modell lehetővé teszi a hangszinkron módosítását, ami akkor hasznos, ha a TV képes és a hang nincs szinkronban. Illetve aktiválható a DRC, azaz a dinamika kompresszió funkció is. Erre azért lehet szükség, mert a filmek többcsatornás hangsávjai lényegesen nagyobb dinamikával rendelkeznek, mint amennyi megengedhető mondjuk egy esti órában történő filmnézés esetén. Azaz például a beszédhangok és a lövések, robbanások között már óriási az eltérés, ami zavarhatja a szomszédokat vagy az alvó családtagokat. Na a DRC bekapcsolásával csökkenthető a dinamika, tehát a leghangosabb és leghalkabb részek hangereje közti különbség.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr475116679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása